Vlijmen/Drunen

Zomerschool

De zomerscholen tegen zittenblijven blijken effectief. In 2013 startten CNV Onderwijs en de VO-raad een pilot om onnodig zittenblijven tegen te gaan. De Rijksuniversiteit Groningen heeft de effecten van de twee pilotjaren onderzocht. Van de 241 leerlingen die in 2013 een zomerschool volgden ging 85% alsnog over, van die groep is 75% van de leerlingen in het volgende schooljaar opnieuw bevorderd, of geslaagd voor het examen.

In het Sectorakkoord VO 2014-2017 is afgesproken om het percentrage zittenblijvers terug te dringen van nu 5.8 % naar 3.8 % in 2020. Het Ministerie van OCW stelt jaarlijks een bedrag van 9 miljoen euro beschikbaar voor het voorkomen van zittenblijven door het faciliteren van zomerscholen op VO-scholen. ZIttenblijven is nu eenmaal veel kostbaarder dan de zomerschool. Daarnaast is de motivatie van de leerling bij de zomerschool beduidend beter dan de motivatie bij zittenblijven. 

Voor meer info is er ook een speciale website opgericht: www.zomerscholenvo.nl.  Voor de volledige tekst van de regeling zomerscholen VO 2015 klik op:  Staatscourant

De zomerschooldocenten en studiecoaches kunnen (gedeeltelijk) extern zijn, dat wil zeggen ingehuurd door een commerciƫle aanbieder. Dit is echter niet verplicht, scholen hebben ook de mogelijkheid om het eigen personeel in te zetten.

De Studieboerderij heeft de afgelopen 2 jaar ervaring met het verzorgen van zomerscholen op het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Zie ook: www.kw1c.nl/zomerschool.

Heeft uw school interesse in het opzetten/begeleiden en verzorgen van een zomerschool ? Neem gerust contact met ons op.